winnicaKrajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie we współpracy z  Zespołem Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu oraz Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie, organizuje dla nauczycieli przedmiotów gastronomicznych seminarium z wyjazdem studyjnym „Produkcja, dystrybucja i marketing wina.  Enoturystyka w Polsce i na Węgrzech”  Szkolenie odbędzie się w terminie 04-07 listopada 2018 r w Egerze.

 

Do udziału w szkoleniu zapraszamy tych nauczycieli, którzy dostaną indywidualne potwierdzenie uczestnictwa.

W programie szkolenia zaplanowano następujące zagadnienia

  • zasady uprawy i ochrony winorośli
  • sposoby produkcji win gronowych
  • ekonomiczne aspekty produkcji winiarskiej i organizacji specjalistycznego gospodarstwa winiarskiego
  • sposoby organizacji specjalistycznej turystyki winiarskiej w Polsce i na Węgrzech
  • tajemnice produkcji „wina królów – króla win”
  • sztuka oceny i degustacji win
  • smaki kuchni węgierskiej
  • tradycje winiarskie oraz produkcja win w regionie Egeru
  • dobór win do potraw

W czasie warsztatów kulinarnych w Hotelu Phoenix i w restauracji Hotelu Unicornis będą mogli doskonalić praktyczne umiejętności sporządzania tradycyjnych potraw węgierskich: „Jak sporządzić dobry gulasz?”, „Sekrety węgierskiego kołacza” „Tradycje kulinarne Węgier”

Udział w seminarium jest bezpłatny a uczestnicy przybywają w ramach delegacji służbowych.

Program seminarium